Polat Marine tarafından imâl edilmekte olan şişme bot tüplerinde ve özel maksatlı diğer şişme yapılarda, amaca ve hedef üründen beklenen niteliklere bağlı olarak üç farklı türde kumaş kullanılabilmektedir. Bunlar PVC temelli kumaşlar, CSM (Hypalon) temelli kumaşlar ve TPU temelli kumaşlar olarak olarak sınıflandırılabilirler. Ayrıca her kumaş türü için farklı fiziksel niteliklerde çeşitli alt seçenekler de mevcuttur..
PVC temelli kumaşlar düşük maliyetleriyle öne çıkar ve profesyonel ağır hizmet şartları altında kullanılmaya uygun kabul edilmezler. Bununla birlikte kısıtlı bir kullanım süresine ve izafi olarak hafif fiziki zorlamalara maruz kalacakları amatör denizcilik alanında hizmet vermeye, yeterli maliyet/kalite oranları sebebiyle, uygun görülebilirler.
CSM (Hypalon) temellli kumaşlar ise PVC'ye nazaran pek çok açıdan daha üstün olmalarıyla bütün profesyonel ve askeri şişme deniz araçları için vazgeçilmez tüp malzemesi olarak öne çıkmaktadır. Polat Marine tarafından üretilen bütün profesyonel botlarda CSM kumaş kullanılmaktadır.
TPU temelli kumaşlar ise kabaca PVC ve CSM'nin ortasında bir tür olarak kabul edilebilir. Her üç kumaş türü ile ilgili temel bir karşılaştırmayı aşağıdaki tabloda görülebilir. Şunu unutmamak gerekir ki her kumaş türü için farklı fiyatlarda ve niteliklerde çeşitli seçenekler mevcuttur ve aşağıdaki tablo her türün en ilerini karşılaştırmaktadır.
Tüp kumaşları genelde sanılanın aksine birden fazla katmanın bir araya getirilmesiyle imâl edilirler ve çok katmanlı bir yapıya sahiptirler. Azami hava geçirmezlik ve dayanıklılık niteliklerini elde edebilmek ancak bu şekilde mümkün olabilir. Örneğin CSM (Hypalon) temelli bir tüp kumaşı asgari 5 katmandan meydana gelir ve aslında sadece en dış katman CSM'den oluşur. İç katmanlarda ise Neopren ve Takviye (Kord) Bezi bileşenleri kullanılır. Aşağıdaki temsili kesit resminde söz konusu malzemelerin dizilişlerini görebilirsiniz.
1) CSM (Hypalon) Dış Katman, 2) Neopren ara yapışma katmanı, 3) Neopren iç katmanlar, 4) Takviye bezi (çoğunlukla Polyester)
Tüp kumaşlarında Takviye Bezi [4] olarak kullanılan en yaygın malzeme Polyesterdir ve daha üstün mekanik nitelikler gerekli olduğunda farklı seçenekler de mevcuttur. CSM temelli tüp kumaşını oluşturan bu çekirdek katman tüp kumaşına fiziksel mukavemetini ve şekilsel kararlılığını kazandırır. Söz konusu polyester dokuma genelde 1.100dtex, 1.680dtex ve 1.870dtex olarak kullanılır. Dtex kullanılan ipliğin kalınlığını belirten bir dokuma birimidir ve sayı büyüdükçe ipliğin kalınlığı artar, ipliğinin 10.000m'sinin ağırlığını ifade eder. Örneğin, 1.100dtex ifadesi; kumaşta kullanılan dokuma ipinin 10.000m'sinin ağırlığının 1.100gr olduğunu belirtir.
Mükemmel bir kimyasal madde dayanımına ve morötesi (UV) ışın direncine sahip olan, aynı zamanda da kumaşı oluşturan bileşenler içinde en pahalısı olan CSM (Hypalon) [1] tüp kumaşının en dış katmanında kullanılır.
Merkezdeki Polyester Takviye katmanını [4] dıştaki CSM [1] katmanına yapıştırmak için Neopren [2] ara katman kullanılır. İç taraf ise iki kat Neopren'den [3] oluşur.
PVC ve TPU temelli kumaşlarda ise yukarıda görülen katman yapısı daha sadedir; ortada (4) genellikle Polyester esaslı bir Takviye Bezi katmanı ile içte ve dışta birer adet PVC veya TPU katmanı mevcuttur, dolayısıyla bu tür kumaşların imâlatı da daha kolaydır.
Bu noktada son ürün olan şişme yapının niteliğini belirleyen değişkenlerden de bahsetmek gerekir:
Her üç kumaş türü için de çok sayıda farklı üretici tarafından üretilen ve piyasaya sunulan çok farklı niteliklerde malzemeler mevcuttur ve bu duruma bağlı olarak malzeme fiyatları büyük değişiklikle göstermektedir. Her kumaş türünün en iyi ürünleri göz önüne alındığında, bir şişme bot üretmek için kullanılabilecek malzemeleri en iyiden başlayarak sıralamak gerekirse:
olarak biri sıralama oluşur. Diğer taraftan ucuz ve yetersiz bir CSM ile iyi bir sonuç elde edebilmek de mümkün değildir. Hangi kumaş türü kullanılmış olursa olsun malzemenin nitelikleri sonuç üzerinde doğrudan etkilidir. Yukarıdaki sıralama aynı zamanda kumaş maliyetleri açısından da pahalıdan ucuza bir dizilişi göstermektedir.
Şişme yapı imalatı işçilik ağırlıklı bir çalışmadır dolayısı ile işçilik kalitesi sonuç üzerinde kumaş kalitesinden daha büyük öneme sahiptir. Söz konusu işçilik hem şişme yapının doğru olarak tasarlanmasını, hem de üretimin; doğru malzemeler ve teknikler kullanılarak gerçekleştirilmesini kapsar. Bu durumun doğal bir yansıması olarak herhangi bir şişme yapının imalatında işçilik maliyeti toplam maliyet üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Yetersiz işçilik ile başarılı bir sonuç elde edilemez.